WAKACJE - WŁOCHY - Riwiera Adriatycka i nie tylko - relacje.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wojtas_Poznań
    RS
    • 2010
    • 2822

plaża godna ... i ten "chodniczek" dobry pomysł... jak ktoś ma małe dziecko w wózku to nie musi robić za wielbłąda męcząc się i ciągnąc cały dobytek po piachu :diabelski_usmiech 8)

.... można wrzucać następne foty :P
    SPOT Poznań:
    .....
    ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6627
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CGGA 1.4 MPI 80 KM

Zamieszczone przez Wojtas_Poznań
      można wrzucać następne foty
      :roll: chyba już wystarczy bo mi cały limit załączników "wyjdzie" a zostało już zużyte 23%.... a w zapasie jeszcze drugi wyjazd do Włoch i na Chorwację :szeroki_usmiech
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Wojtas_Poznań
        RS
        • 2010
        • 2822

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
        w zapasie jeszcze drugi wyjazd do Włoch i na Chorwację
        trzeba było zostać na miejscu szkoda czasu na jeżdżenie tam i spowrotem :lol:

chyba już wystarczy
        hmmm... no ok
        SPOT Poznań:
        .....
        ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• okioki
          Rider
          • 2011
          • 360

Miałem jechać do Chorwacji ale ostatecznie padło na Włochy jadę 12 lipca Rosolina Mare Byłem tam już chyba z 5 razy, lubie te pipidówke bo jest nieco odizolowana od innych kurortów (półwysep w delcie Padu)

Paolo Esco - zwiedzałeś coś ?

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6627
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CGGA 1.4 MPI 80 KM

Zamieszczone przez okioki
            Rosolina Mare Byłem tam już chyba z 5 razy
            no to poproszę o kilka fotek i informację o campingu może wybiorę się tam za rok ...

zwiedzałeś coś
            pojechałem wypoczywać a nie zwiedzać :wink: Znajomy wybrali się na całodoniową wycieczkę do Wenecji i byli bardzo zadowoleni.

Komentarz

• okioki
              Rider
              • 2011
              • 360

Rosolina Mare Byłem tam już chyba z 5 razy
              no to poproszę o kilka fotek i informację o campingu może wybiorę się tam za rok ...

zwiedzałeś coś
              pojechałem wypoczywać a nie zwiedzać :wink: Znajomy wybrali się na całodoniową wycieczkę do Wenecji i byli bardzo zadowoleni.
              niestety nigdy na camapingu nie byłem, zawsze wynajmuje apartament (moja żona jest za wygodna) ,w tym roku z klimą bez basenu udało mi się znaleźć za 3000zł,Ale jest tam camp bo przechodziłem i bardzo fajny oddzielony od morza wałem

jak uda mi się to wrzuce fotki ( czy idzie wrzucić fotki bezpośrednio z compa?)

Komentarz

• PAOLO ESCO
                RS
                • 2009
                • 6627
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CGGA 1.4 MPI 80 KM

czy idzie wrzucić fotki bezpośrednio z compa?
                no pewnie, najpierw musisz napisać posta - wysyłasz, podem dajesz opcję "edytuj" i masz na dole "dodaj plik"

Komentarz

• gebek
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1214

PAOLO ESCO, Bylem 2 razy w polnocnych Wloszech...nad Adriatykiem w Lido
                  di Nacioni i nad jeziorem Caldonazzo. Bylo fajnie,ale ''prawdziwe'' Wlochy to moim zdaniem jest poludnie.
                  Bylem w Capo Vaticano na samym dole w ''podeszwie'' :szeroki_usmiech ...tam jest
                  prawdziwy ''wloski klimat''mam na mysli ludzi.
                  A woda w polnocnym Adriatyku to taki troche lepszy Baltyk w porownaniu do morza
                  Tyrrenskiego.
                  Jest co prawda kolejne 1400 km do przejechania,ale naprawde warto. Bylem na przelomie maj/czerwiec...to bylismy sami w osrodku,basen caly dla nas,a na bocznej
                  plazy takze bylo zupelnie pusto...plywalem ''sote'' :szeroki_usmiech
                  Tato,tato...czy to auto jest chore?
                  Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                  Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• okioki
                    Rider
                    • 2011
                    • 360

ok postaram dodać kilka fotek

Lido di Volano to bardzo mała miejscowość taka wioska rybacka w dolnej części delty Padu

Fotek z miejscowości w których byłem zakwaterowany nie posiadam jedynie plaże .
                    Mam za to kilka zdjęć miejscowości które zwiedzałem Padowa ,Rawenna ,Werona ,Ferrara , Genua , Wenecja, Triestr , jezioro Garda lasise ,

Przepraszam za komentarz kiepski ze mnie poliglota
                    Załączone pliki

Komentarz

• PAOLO ESCO
                      RS
                      • 2009
                      • 6627
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CGGA 1.4 MPI 80 KM

fajne fotki. Ten odpływ faktycznie robi wrażenie. :shock: W Cavallino aż tak wielkiej różnicy nie było widać między przypływem a odpływem.

[ Dodano: Nie 07 Lip, 13 11:37 ]
                      Zamieszczone przez gebek
                      ''prawdziwe'' Wlochy to moim zdaniem jest poludnie
                      zgadza się ja byłem w rejonie Neaplou, Salerno, Casserty - faktycznie klimat i ludzie całkiem "inni".

Komentarz

• ruwado
                        RS
                        • 2009
                        • 15044
                        • Octavia IV (NX3)

to odpocząłeś sobie.
                        pozdrawiam - Darek
                        ​​

Komentarz

• kylo76
                          Rider
                          • 2013
                          • 743
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Rosolina Mare
                          Ja 12 lipca wyjechałem z Isamar (Isola Verde), czyli rzut beretem od Rosolina Mare. Isola Verde to dopiero pipidówa w porównaniu z Rosolina Mare. Pojechaliśmy tam na targ w niedzielę (głównie łachy sprzedawane przez Azjatów) i załapaliśmy się na odpust, bodajże św Ignacego - patron miasta. Całkiem sympatyczne miasteczko.

[ Dodano: Sro 31 Lip, 13 14:10 ]
                          Na terenie ośrodka jest market ale ceny 10% wyższe
                          Byłem w 1 połowie lipca 60km od Wenecji (na południe) i ceny w markecie na kempingu (sieć Simply) były prawie takie same jak w centrum handlowym (30km dalej, chociaż też Simply) z wyjątkiem owoców, bo te poza kempingiem (w hipermarkecie) były tańsze.
                          Włochy nie są drogie, to my za mało zarabiamy.
                          O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• okioki
                            Rider
                            • 2011
                            • 360

W tym roku pierwszy raz w życiu chyba odpocząłem na urlopie nic tylko plaża, owoce morza, pifko
                            Zawsze zwiedzałem , co drugi dzień gdzieś śmigałem .Jakoś przeleżałem te wczasy na plaży ale miło wspominam, ogólnie komary trochę dały popalić ale było ok ( chyba się starzeje 40 na karku )

Komentarz

• jamaju
                              Drive
                              • 2009
                              • 92
                              • Octavia IV combi (NX5)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Orientuje się ktoś, czy UniCredit pobiera jakąś prowizję od wypłaty gotówki ze swoich bankomatów?
                              Jest O3 Combi 1.4 TSI
                              Była O2 Combi 1.9 TDI BXE

Komentarz

• pacocases
                                Rider
                                • 2011
                                • 576
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

PAOLO ESCO, Witam.
                                Dokładnie za miesiąc bo 7-go września jadę do Lido di Jesolo. Co prawda już drugi raz ale kilka lat wcześniej byłem w Bibione.
                                Piszesz że w Austrii podrożała winietka ale nie wiem o ile. Dwa lata wcześniej płaciłem 7,90 Euro.
                                Mam do przejechania 100km więcej bo z Poznania no i lecę na Berlin a potem 9-tką na południe.
                                Ponieważ chcę być dość wcześnie na miejscu, zawsze po drodze robimy sobie nocleg w małej uroczej miejscowości Raubling (kawałek za Monachium) Mają dobre ceny, niezłe warunki noclegowe oraz wspaniałe śniadania. Wszystko razem za 24Euro/osobę.
                                Najdalej z Lido doszliśmy do kanału dzielącego z Cavallino. Dalej to już tylko stateczkiem do samej Wenecji. Tym razem planujemy jednak Veronę a w drodze do Polski dwa dni w Budapeszcie (poprzednio był to Wiedeń i Praga).
                                Jak masz coś ciekawego co się przyda w podróży to mi napisz.

Pozdrawiam
                                pozdrawiam Pakoś - teraz 147KM/328Nm

Komentarz

• jamaju
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 92
                                  • Octavia IV combi (NX5)
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez pacocases
                                  PAOLO ESCO, Witam.
                                  Dokładnie za miesiąc bo 7-go września jadę do Lido di Jesolo. Co prawda już drugi raz ale kilka lat wcześniej byłem w Bibione.
                                  Piszesz że w Austrii podrożała winietka ale nie wiem o ile. Dwa lata wcześniej płaciłem 7,90 Euro.
                                  Mam do przejechania 100km więcej bo z Poznania no i lecę na Berlin a potem 9-tką na południe.
                                  Ponieważ chcę być dość wcześnie na miejscu, zawsze po drodze robimy sobie nocleg w małej uroczej miejscowości Raubling (kawałek za Monachium) Mają dobre ceny, niezłe warunki noclegowe oraz wspaniałe śniadania. Wszystko razem za 24Euro/osobę.
                                  Najdalej z Lido doszliśmy do kanału dzielącego z Cavallino. Dalej to już tylko stateczkiem do samej Wenecji. Tym razem planujemy jednak Veronę a w drodze do Polski dwa dni w Budapeszcie (poprzednio był to Wiedeń i Praga).

Pozdrawiam
                                  Winieta 10-cio dniowa w Austrii kosztuje 8,3 EUR
                                  Jest O3 Combi 1.4 TSI
                                  Była O2 Combi 1.9 TDI BXE

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6627
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CGGA 1.4 MPI 80 KM

Zamieszczone przez kylo76
                                    Włochy nie są drogie, to my za mało zarabiamy.
                                    zgadza się. Włochy wg. mnie są obecnie tańsze niż Chorwacja a jak masz w poblizu market w stylu Lidla to naprawde jest OK.
                                    Najdalej z Lido doszliśmy do kanału dzielącego z Cavallino
                                    wiem gdzie.
                                    zależy w czym mogę ew. pomóc...
                                    Ja wyjeżdżam w piątek 23 sierpnia do Sistiany ( Camping Mare Pineta - http://www.marepineta.com/en-trieste.../photo-gallery ), rejon Triestu a potem jadę do Chorwacji, rejon Fazana-Pula. Znajomi wyjechali w piątek do Chorwacji ale jechali przez Niemcy Monachium-Salzburg i utknęli nad ranem w korkach związanych z wypadkami ... dlatego ja wstępnie planuje trasę Zielona Góra-Liberec-Praga-Ceske Budejovice-Linz-Salzburg-Triest ...już mnie te niemieckie autostrady "nudzą" :wink:

[ Dodano: Czw 22 Sie, 13 22:36 ]
                                    .... ehhhh jeszcze jakieś 18-19 h i startuję do Włoch a potem na Istrię. Octavka do jazdy gotowa, zatankowana po korek, lakier wywoskowany (zawsze woskuję samochód przed wyjazdem na wakację lub w dłuższa trasę, po przyjeździe z urlopu wystraczy tylko go porządnie umyć i mam czysty lakier) ... rano kawusia i pakowanie na "spokojnie" samochodu a po obiadku ... trasa :drive:

[ Dodano: Sob 24 Sie, 13 12:12 ]
                                    ....i był sobie wyjazd 23.08....... miejscowe "łapiduchy" żle dobrały antybiotyk i jego dawkę przy zapaleniu płuc i młody jeszcze się nie wykurował itd... szkoda pisać, już bym w trasie był...a tak dopiero 26.8 startuję do Sistiany.

[ Dodano: Sob 24 Sie, 13 14:11 ]
                                    Macie jakieś konkretne strony z aktualną pogodą?
                                    Ja znalazłem te:
                                    - http://meteocro.com/en/
                                    - http://www.ilmeteo.it/meteo-lungo-termine/provincia-TS
                                    - http://www.accuweather.com/pl/it/tri...orecast/213117
                                    - http://www.tempoitalia.it/meteo-lungo-termine/trieste

[ Dodano: Pon 26 Sie, 13 11:43 ]
                                    15.00 startuję. Kierunek Włochy-Chorwacja... nareszcie.
                                    Załączone pliki

Komentarz

• czyzyk64
                                      Elegance
                                      • 2008
                                      • 866

PAOLO ESCO, mam pytanko, na kempingach kwaterujesz w namocie , czy w mobil home, sorki , że pytam, ale jestem ciekaw jak wygląda sprawa zakwaterowania na kempingach, czy trzeba rezerwowa, jeżeli tak to w jaki sposób. Pozdrawiam.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6627
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CGGA 1.4 MPI 80 KM

Relacja z Sistiany ( Camping Mare Pineta ) http://www.marepineta.com/en-trieste.../photo-gallery

cz. I
                                        Trasa – Polska-Włoch-Sistiana

Pora na podsumowanie sierpniowego wyjazdu do Włoch. Tym razem do Sistiany - rejon Gorycja

Wyjazd standarodwo już... 2 dorosłych+2 dzieci i oczywiście zapchany samochód wszystkim, co „mogło by się przydać”... ale tym razem, żonka naprawdę się postarała :shock: Dobrze, że zmieniłem wcześniej sprężyny na Lsjofors HD - dały radę :lol:

Trasa Zielona Góra - Żary-Przewóz - jazda po niemieckiej stronie do Zgorzelca (DE) – Zittau -Sieniawka- Liberec- Praga -Benesov- Tabor- Czeskie Budejovice-Linz- Salzburg-Villach- Udine-Monfalcone-Sistiana łacznie "tylko" 1013 :shock: km czas przejazdu Octavką to 14 godzin włączając odpoczynek i tankowanie.
                                        Wyjazd z PL i oczywiście tankowanie na full.
                                        Średnie spalanie z kompa wyszło do na całej trasie do Włoch 5,3L – klima OF.
                                        Dojazd do Sistiany o godz. 9.00
                                        Co ciekawe nie podawałem już w navigacji (nauczony doświadczeniem) adresu campingu ale koordynaty GPS po uprzednim sprawdzeniu w Google Earth. Efekt był taki, że dosłownie po dojechaniu pod szlaban campingu navigacja "powiedziała" "dojechałeś do celu" :szeroki_usmiech
                                        Średnie spalanie w drodze powrotnej 5,3L… ale przez całą włoską i austriacką autostradę leciałem 130/140 km/h więc chyba dobrze :roll:

Trasa przez Czechy bardzo spokojna. Naprawdę byłem mile zaskoczony stanem ich dróg (no bo gorsze jak w PL to chyba już naprawdę trzeba się naszukać, by znaleźć).
                                        Policji - brak. Praga przejechana bezproblemowo w godzinach lekko wieczornych - z małym postojem w McDonald. Potem dalej w drogę. Dopiero przed granicą z Austrią zaczęło lekko padać :? Tankowanie (full po korek) oczywiście po stronie czeskiej na wylocie z Czeskich Budejov był fajny Shell z dobrymi cenami - benzyna jak liczyłem po jakieś 5,80 zł +- więc całkiem fajnie w porównaniu z austriackimi 1,40 -1,60 euro za litr :x Wszędzie bezproblemowa możliwość zapłaty kartą bankomatową PL.
                                        Jakieś 30 km przed granicą z Austrią w rejonie Kaplic droga jest stosunkowo wąska tj. jednopasmowa bez szerokiego pobocza ale równa i bez dziur oczywiście. Po stronie austriackiej z 20 km "normalnej" drogi a potem wpadamy na równy jak stół i świeżo dobudowany odcinek A1 i gaz w podłogę ile się da ... :diabelski_usmiech Na całej trasie Linz - Salzburg w godzinach wieczornych tj. 2-4 minęło mnie może z kilka samochodów :shock: Co jest fajne to bezpłatne nowo pobudowane oświetlone i monitorowane parkingi i czyściutkie całkowicie bezpłatne sanitariaty przy A1 na trasie Linz -Salzburg.
                                        Przelot włoską autostradą A23 a potem A4-kierunek Triest - bezproblemowy - całkowity koszt to 11 euro. Płacimy na bramkach w Duino-Aurisina i zaraz po kiluset metrach zjeżdżamy z autostrady i po jakichś 500metrach jesteśmy przed campingiem ( w załączeniu foto). Dojazd banalnie prosty i szybki.

Camping całkiem "inny" niż wcześniejsze na których byłem we Włoszech... Położony nad wielkim granitowo-wapiennym :roll: urwiskiem (naprawdę kolanka się uginają na tarasach widokowych a drózki są zaraz nad urwiskiem) ... z widokiem na Triest (pięknie oświetlony w nocy, przepraszam ... cudownie oświetlony to zdecydowanie lepsze określenie)... dodatkowo widok na Muggię i Słowenię a za plecami Julijskie Alpy

Mała relacja foto, mam nadzieję że widoki się będą podobały ...
                                        Załączone pliki

Komentarz

• Walt
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1065
                                          • Seat

Zapowiada się nieźle, czekam na fotki i ciąg dalszy
                                          SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6627
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CGGA 1.4 MPI 80 KM

CDN ... :diabelski_usmiech

Komentarz

• KubaMpakiet
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 279

W przyszlym roku :drive: na doczepke :szeroki_usmiech

Jakie temperatury byly?
                                              Audi 1.8T AVJ

Silnik smaruje
                                              Ravenol SSL

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6627
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CGGA 1.4 MPI 80 KM

Zamieszczone przez KubaMpakiet
                                                W przyszlym roku na doczepke
                                                nie ma sprawy, już jedziemy na 3 samochody i mamy zaklepane miejsca w czerwcu/lipcu w Caorle i Cavallino ale w sierpniu też na 100% muszę pojechać do Włoch lub CRO Żona chce koniecznie jeszcze raz do Triestu, Sistiany jechać Więc jak ktoś chce sie "podłączyć" to udzielę wszelkich informacji.
                                                Tym bardziej, że cena pobytu 7 dniowego była porażająca w przeliczeniu na PLN :shock:

Jakie temperatury byly?
                                                takie ... jak na fotce :lol:

Jeden dzień "lekko chłodniejszy" o ile pamiętam ale oczywiście bez deszczu a pozostałe idealne dla Polaków czyli jakieś 27-29 C. Ja mam zawsze piękną pogodę na wakacjach :lol:
                                                Poranki były już czasami rześkie.
                                                Załączone pliki

Komentarz

• KubaMpakiet
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 279

A gdzie piasek na plazy

Cavallino Sant’Angelo Village :bow
                                                  Audi 1.8T AVJ

Silnik smaruje
                                                  Ravenol SSL

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6627
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • CGGA 1.4 MPI 80 KM

A gdzie piasek na plazy
                                                    właśnie o to chodziło, że ta plaża jest inna niż pozostałe we Włoszech bo nie ma piasku a są kamyczki. No i jeszcze coś... nawet w CRO nie było tak pięknej, czystej wody jak w Sistianie

[ Dodano: Nie 20 Paź, 13 23:47 ]
                                                    Cavallino Sant’Angelo Village
                                                    jeszcze większa plaża niż w Cavallino jest w Caorle - jedna z największych-najszerszych we Włoszech
                                                    Załączone pliki

Komentarz

Pracuję...